Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář v centru Raná péče Plzeň

26. 2. 2013

096---web.jpg

   U dětí s DMO je vždy kromě poruchy vývoje hybnosti porušen také vývoj řeči.

   Řeč se vyvíjí od narození jinak než u zdravých dětí.Nedostatky vznikají důsledkem narušení motoriky a případně dalších souvisejících postižení.Jsou rozmanité, od lehkých vad výslovnosti až po úplnou neschopnost dorozumět se mluvenou řečí.

   Pro každé dítě je nutný individuální přístup.Je zřejmé, že co se osvědčilo u jednoho dítěte, nelze v celém rozsahu využít u druhého.U každého lze využít rovněž i jinou metodu cvičení, zohledňující právě jeho dispozice a schopnosti.

    Logopedů, kteří se zabývají péčí o postižené děti je velmi málo, proto nám tuto péči pro naše děti nikdo automaticky nenabízí.Je jen na nás rodičích, jestli si takového logopeda sami najdeme.Logopedická péče je velmi důležitá, ale nejen  ze strany nás rodičů často opomíjená.

    U dětí s DMO se často objevuje porucha příjmu potravy a polykání.Stimulace chybějících reflexů spojených s příjmem potravy, masáže mluvidel, vybavování pohybů rtů, jazyka a čelisti, zvládání slinotoku, příjem jídla a tekutin ve vhodné poloze, i to patří do logopedické péče.

    Seminář "Logopedická podpora v předřečovém období " v centru rané péče v Plzni, který vedla Mgr.Magdalena Čavojská, byl plný užitečných rad a praktické ukázky orofaciální stimulace, kterou si za nás vyzkoušela Drahuška Šedá.

102---web.jpg