Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzikoterapie I.

19. 10. 2014

 

pa120136.jpg

  Nejen pro sebe, ale i další rodiny s postiženými dětmi, jsme uspořádali víkend s muzikoterapií pod vedením velmi zkušené a všestranné muzikoterapeutky paní Mgr. Dany Pšeničkové působící v Arpidě v Českých Budějovicích. Členky asociace muzikoterapeutů České republiky, spolupracující s mnoha neziskovými organizacemi nejen v Budějovicích. Možnost seznámit se v Klatovech s muzikoterapií v takovém rozsahu využilo 15 rodin nejen z našeho města. Rodiny byly rozděleny do terapeutických skupin, aby se terapeutka mohla věnovat všem dětem. Jen 2 rodiny se již setkaly s muzikoterapeutkou a tak si nikdo další neuměl představit, co je čeká. Množství not, písniček a pomůcek připravených k akci všechny překvapil. Celá muzikoterapie byla zaměřená na téma podzim a tak jsme  zpívali i o dešti a děti se schovaly pod deštník a ty více schopné na deštník prstíky bubnovaly jako déšť a k tomu jsme použili deštné hole.

Při písničce " foukej, foukej větříčku, shoď mi jednu hruštičku" rodiče a děti dostali do ruky hrušku jako takovou, ale i umělou, na obrázku  kreslenou. K rozkrojené hrušce si mohli přivonět, ochutnat, osahat a tak zapojili všichni co nejvíce smyslů. K podzimu patří i sběr brambor a tak  si všichni brambory osahali, přivoněli, ochutnali a využili je k válení v dlani, na chodidle a tak si stimulovali tělo.

Rodiče byli seznámeni nejen s drahými muzikoterapeutickými nástroji, ale i s velmi levnými pomůckami, které mají ale široké využití. Muzikoterapie p.Dany Pšeničkové je spojena s dalšími technikami jako je bazální stimulace, snoezelen a další.

Spojení muzikoterapie a snoezelenu byla jedna terapeutická dvouhodinovka. Všichni jsme se náramně uvolnili, zrelaxovali. Nejen děti, ale i babičky pozitivně vnímaly světelné prvky spojené s tóny slunečního nebo mořského bubnu.

Muzikoterapie byla pro rodiny a jejich postižené děti zdarma.Finanční prostředky získal náš spolek dotací na podporu rodičovských center plzeňského kraje. 

A na závěr: všichni jsme byli tak nadšeni, že plánujeme další setkáni s muzikoterapií p.Dany Pšeničkové.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Říjnový víkend s muzikoterapií I.