Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzikoterapie

26. 10. 2015

 

pa110002.jpg Muzikoterapie je terapeutický přístup, který využívá působení hudby. Hudba je v podstatě určité spektrum vibrací.

" Muzikoterapie je použití hudby a nebo hudebních elementů (zvuku,rytmu, melodie, harmonie) kvalifikovaným muzikoterapeutem pro klienta  nebo skupinu v procesu, jehož účelem je usnadnit a rozvinout komunikaci, vztahy, učení, pohyblivost, sebevyjádření, organizaci a jiné relevantní terapeutické záměry za účelem naplnění tělesných, emocionálních, mentálních, sociálních a kongitivních potřeb. Cílem muzikoterapie je rozvinout potenciál a nebo obnovit funkce jedince tak, aby mohl dosáhnout lepší intrapersonální nebo interpersonální integrace a následně také vyšší kvality života prostřednictvím prevence, rehabilitace a nebo léčby."(in Kantor 2009,s.27)

Poprvé jsme se s muzikoterapií setkali v Arpidě v ČB prostřednictvím muzikoterapeutky Mgr.Dany Pšeničkové. Její práce nás velmi oslovila a navázali jsme s muzikoterapeutkou úzkou spolupráci, protože v naší oblasti  žádný zkušený muzikoterapeut, který pracuje v takovém rozsahu, nepůsobí.

Při našich setkáních se seznamujeme s širokými účinky a možnostmi muzikoterapie. Propojujeme hudbu, bazální stimulaci, snoezelen. Učíme se, jak kvalitní stimulaci našich dětí zařadit při každodenní činnosti. Zapojujeme všechny jejich smysly, rozvíjíme schopnosti a hlavně si velmi obohacujeme společné chvíle s našimi dětmi.

Tento terapeutický přístup zaznamenává v práci s nemocnými či handicapovanými kladné výsledky. Muzikoterapie se rozvíjí a my jsme rádi, že poznáváme tuto terapii v takovém rozsahu.