Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snoezelen koutek

13. 3. 2017

 

img_0192.jpg Mít relaxační koutek se snoezelenem konceptem, byl náš sen již při zakládání našeho spolku. Sen si postupně plníme za finanční podpory Plzeňského kraje, Nadace ČEZ a výtěžku z prodeje našich výrobků. 

Snoezelen je jako jiný svět. Převládá v něm uvolnění a pohoda. To je velice důležité i pro nás maminky, které se staráme o své postižené děti. Jsme ze všech stran vystaveny tlaku, který si nikdo nedovede představit.

Při návštěvách zdravých dětí využíváme koutek jako volnočasovou aktivitu. Na děti dohlížíme, ale necháváme si je volně hrát. Představujeme jim prvky snoezelenu, ale nesledujeme určitý cíl a naplnění určité funkce. Volnou hru doprovází hudba z CD přehrávače, ale často používáme tóny našich muzikoterapeutických nástrojů-koshi zvonkoher, rotujících vln či slunečního a mořského bubnu. Děti, které projeví zájem se aktivně podílí na hraní, ale pod naším vedením hrají vždy jen na jeden určitý nástroj. Rády polehávají na žíněnce i na lůžku s našimi dětmi. Půjčujeme jim různé drobné světelné předměty ( zvířátka, koule, světelná vlákna), které mění barvu, mají různý tvar a povrch. V uvolněné atmosféře si povídají a vše zkoumají. Po opakovaných návštěvách nemají zábrany, aby vše ukazovaly a povídaly i našim postiženým dětem. Je vidět vzájemná spolupráce.

U našich postižených dětí plní snoezelen terapeutický záměr. Dítěti, člověku s těžkým postižením chybí schopnost filtrovat podněty.Musíme mu poskytnout prostředí se strukturovanými podněty. Neměli bychom na smysly působit do šířky, ale do hloubky. Pokoušíme se poskytovat podněty selektivně a zároveň se snažíme eliminovat podněty nepotřebné. Rádi bychom absolvovali semináře o využití snoezelenu, abychom získali praktické zkušenosti od odborníků a setkali se dalšími lidmi, kteří pracují v konceptu snoezelen.

V praxi je běžné, že se vytváří celé místnosti se snoezelen technikou, to bohužel v naší situaci není možné, proto jsme zvolili možnost, vytvořit si koutek v našem klubu. Vše je finančně náročné, nejen snoezelen prvky, ale i semináře. Ale i přes finanční náročnost se nám daří postupně vše realizovat a plnit si náš sen. 

img_0093.jpgimg_0191.jpgimg_0203.jpg