Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snoezelen

8. 2. 2014

 

SNOEZELEN - vzniklo spojením dvou nizozemských slov, snuffelen ( čichat, slídit ) a doezelen ( dřímat ). Dnes je tento pojem rozšířen po celém světě a jeho blahodárné působení zažívají nejen tělesně a duševně postižení lidé, ale slouží celé řadě potřebných jako metoda multismyslové stimulace v prostředí důvěry, radosti a setkávání, ke zkvalitnění jejich života. Základní charakteristikou prostředí je jeho schopnost vyvolat sérii smyslových podnětů. Pojem snoezelen je chápán jako záměrně vytvořené prostředí pro stimulaci a rozvoj smyslových receptorů skrzr vlastní prožitky. 

 Každý denně zažívá obrovské množství podnětů a jevů, které přijímáme našimi smysly. Bez adekvátního prožívání bychom nemohli poznávat a obohacovat náš život. Děti s těžkým mentálním a vícečetným postižením mají nedostatečně rozvinuté senzo- motorické vnímání, mají těžkou adaptaci na nové prostředí, na nové situace. Právě ve snoezelenu je vše dovoleno, zde nikdo nikoho k ničemu nenutí, naopak každý si dělá právě to, co v danou chvíli chce. Hlavním cílem tedy není zlepšení výkonu, či naučení se něčemu novému, ale hodnota spočívá ve využití volného času v různých aktivitách.

 Chceme pro děti takové místo utvořit v naší místnosti. Abychom vše účelně uspořádali, přihlásili jsme se na seminář o snoezelenu a pak se do toho s chutí pustíme. Co půjde si vyrobíme sami, ale přesto to bude záležitost několika desítek tisíc korun.

Přestože se tato metoda rozvíjí až v současnosti, můžeme shledat její začátky již v dávné minulosti:

"Čím větším počtem smyslů se vtiskne nějaká představa do duše, tím jasněji se s ní seznamujeme a pevněji si ji podržíme."

                                                                           Jan Amos Komenský

 

 

snoezelen2.jpg dsc_0375.jpgsnoezelen-therapy.jpg

 

 

snoezelruimte.jpg