Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomůcky III.

11. 2. 2017

 

img_0053.jpg   Za podpory Nadačního fondu Tesco jsme do klubu pořídili kvalitní a hlavně málo běžné muzikoterapeutické pomůcky. Při setkáních navazujeme na naše víkendy s muzikoterapií, kdy nás muzikoterapeutka p.Mgr.Dana Pšeničková učí jak vše používat a vysvětluje jak terapeuticky působíme. Nejlépe je, vše si vyzkoušet sami na sobě. Nástroje jsou oblíbené pro svou jednoduchost a hrací nenáročnost. Jsou naladěné tak, abychom je používali k relaxaci, harmonizaci, zvukové meditaci i naplnění prostoru pozitivními vibracemi.

Tibetské mísy jsou univerzálním terapeutickým a zároveň harmonizujícím nástrojem. Z misek máme vyladěnou sestavu. Rozezníváme je na těle, na žíněnce nebo je držíme v ruce.

img_0055.jpg

 

 

 

 

 

 

                                                                               

 

 Koshi - nebeské zvonkohry jsou vyráběny z tenkého bambusu a uvnitř mají precizně naladěné tóny s bohatou rezonancí. Zvuky a doteky těchto nástrojů jsou nesmírně blahodárné a působivé. Máme 4 typy zvuků a ladění-země, voda, oheň,vzduch.

S dětmi je držíme v ruce jednotlivě nebo i více elementů. Hrajeme s nimi, ale i je na tělo přikládáme. Je zajímavé pozorovat, jak různé elementy na děti působí. Po ohni je často musíme zklidnit jinou zvonkohrou. Mění se i zvonkohra, která nás harmonizuje. Záleží, jak jsme naladěni. My, mamky, nezřídka sáhneme po elementu vzduchu.

img_0057.jpg

 

 

 

 

 

 

                                                                             

 

 Rotující zvukové vlny vytváří živá rotující a pohybující se zvuková pole a vlny. Máme šestitónové. Používáme je hlavně při přímé práci s dětmi, kdy držíme nástroj a dítě paličkou samo nebo  asistovaným držením vytváří tóny. Všechny chtějí i ty málo pohyblivé rozeznít nástroj. K dispozici máme 3 paličky různé tvrdosti a každá rozeznívá vlny jinak.

img_0059.jpg

 

 

 

 

 

                                                                                                                                     

 

 Hudební zvířátka, perkuse, chřestítka jsou nástroje vyrobené z přírodních materiálů ručně zdobené, barevně malované. Zvířátka vyluzují své typické zvuky manuálně-pohybem paličky po těle, nebo prostřednictvím dechu-foukáním do otvoru. Nástroje jsou skvělé pro komunikační aktivity, hry, rozvoj motorických schopností. Perkuse a chřestítka pocházejí z různých koutů světa.

img_0061.jpg

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

Sun drum - sluneční bubínek je kovový nástroj s nádhernou rezonancí, která připomíná záři slunce. Je u nás velmi oblíbený a často ho používáme i venku. Používáme paličky nebo jen prsty.

img_0065.jpg

 

 

 

 

 

 

 Všechny muzikoterapeutické nástroje jsou finančně náročné, aby si je mohli jednotlivci pořizovat domů. Nám se splnila vize, aby byly na Klatovsku tyto nástroje dostupné rodinám s postiženými dětmi. Užívání v klubu je zcela bezpatné a některé zapůjčujeme i domů. Pozitivní vliv muzikoterapie na dětech je viditelný a je jen na rodičích, zda si dopřejí s dětmi tyto příjemné zážitky.