Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eliška V. po čtvrté léčbě v Egyptě

20. 2. 2014

 

p1110177.jpg

 Eliška je 4 měsíce po čtvrté léčbě Dr.Augustinové. Více a více Eliška vyžaduje, aby se s ní něco dělo. Když je chvilku sama nebo se jí činnost nelíbí, začne vydávat nesouhlasný zvuk. Říkáme, že houká. Například při čtení pohádky, která se jí nelíbí, houká a když se jí zeptáme, jestli chce jinou, zvedá ručičku. Zvedání ruky trénujeme jako souhlas, abychom se s Eli nějakým způsobem dorozuměli a také někdy jí nenutili něco, co nechce. V lednu jsme byli na chalupě u kamarádky a chtěli jsme jít do zimy na procházku a tak jsme se zeptali, jestli chce jít s námi a ruku nezvedla.Když jsem se ptala, jestli chce být v teplíčku u kamen s tetou, tak ruku zvedala několikrát za sebou. Teta jí topila do kamínek v kuchyni, vyprávěla  a Eliška byla naprosto spokojená. Uvědomujeme si, že ona má také právo dělat co chce a pokud nám to dá najevo, máme ji respektovat.

 Pokročila v jídle. Zvládá kousky a pití jde mnohem lépe, ale když jí něco nechutná, jídlo prská a kašle. Nebudí se v noci na jídlo a nyní jsem rozhodnutá konečně vyndat PEG sondu do žaludku. Bude to velká změna pro celou rodinu, když hlídají babičky nebo bráchové, budou muset Elišku krmit jen ústy, ale vnímáme to jako velký posun vpřed.

 Konečně spí celou noc. Není to úplně pravidlem, ale mé šestileté vstávání několikrát za noc je doufám nenávratně pryč. Spí sama, ve své posteli. 

 Narostla o 2 cm a konečně po několika (4) letech jí narostl obvod hlavy  a chodidla  o 1 cm. Na váze zatím nepřibrala.

 Epileptické záchvaty a bolesti vyluxovaných kyčlí se zpátky neobjevily. Vidíme změny v pohybu. Pořád hýbe končetinami, mnohem lépe drží hlavu a otáčí ji za hlasem. Dokáže sledovat světlo ze strany na stranu, zafixovat pohled, ale světlo musí být tak do 15 cm před očima. Při vojtovce reaguje jinak než před rokem. Její reakce jsou konečně vidět a zmizely patologické reakce.

 Ve školce mezi dětmi je naprosto spokojená a každý den se několikrát objeví její culení, její úsměv. Děti ji trénují, aby zvedala ruku na pozdrav a daří se jim to. Říkají, že už se pomalu uzdravuje a mají děti pravdu? Mají, jde to pomalu. Pomaleji, mnohem pomaleji než bychom si přáli, ale jde to...

 

p9130021.jpg

p2010117.jpg

pb010528.jpg