Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové pomůcky v našem klubu

8. 1. 2015

 

pomucky.jpg Do našeho klubu jsme pro děti nakoupili nové pomůcky za přispění HM Tesco Klatovy, plzeňského kraje a výtěžku akce Srdcem pro děti. Tyto pomůcky jsou k dispozici všem rodinám s dětmi, které přijdou do našeho klubu, některé je možné i zapůjčit domů a část z nich Vám představujeme:

Převážnou část pomůcek nakupujeme Sensa -shop.cz.

 

kompaktní projektor, který promítá na zeď měnící se světla a hvězdnou želvu, která promítá hvězdnou oblohu, nabízí jasný a výrazný vizuální efekt. Děti pozorují měnící se světla, která je zaujmou i zklidní. Při projekci jim pouštíme relaxační hudbu. A tímto si vytváříme vlastní snoezelen

zelva.jpg

Světelný panel, který zespodu osvěcuje předměty, čím povzbuzuje ke zkoumání a objevování. Naše děti se zrakovým postižením více vnímají kontrasty barvy, tvary. 

svetelna-tabule.jpg

Magická plazma koule, pro stimulaci nejen zraku, ale i koordinaci oko-ruka. Koule vysílá paprsky při dotyku se stáhnou paprsky na dané místo, změní barvu a povrch koule jemně vibruje. Tímto je koule pro děti velmi zajímavá a neustále je nutí si na ni sáhnout. Kouli je možné využít samostatně nebo jako součást snoezelenu. Tuto kouli je možné zakoupit ve světě žárovek.

plazma-koule.jpg

Tamburína - oceán je vyplněna kovovými kuličkami, které imitují zvuky moře . V závislosti na pohybování tamburínou se můžeme zaposlouchat do uklidňujícího zvuku vln narážejících na pobřeží. Důležité je také vnímání vibrací při pohybu. Na tamburínu můžeme pokládat obrázky rybiček, lodí a tím dětem ukázat co všechno mohou najít v moři. Můžeme zapnout ventilátor a tím přidat další prvek - u moře fouká vítr. Tím vším oslovíme nejen sluch, hmat, zrak, ale zapojíme i emocionální stránku. Na snímku vidíte Marečka, který se rád koupe, má zážitek s opravdovým mořem a tak neustále na tamburínu lezl a chtěl plavat ;)

ocean-drum.jpg

Světelná vlákna mění svou barvu. Oslovujeme opět zrak a hmat. Používáme je samostatně nebo jako prvek snoezelenu, dále je možno je přikládat pod tamburínu a tím ji krásně prosvětlíme - můžeme vytvořit hvězdnou oblohu či mořské řasy a děti mohou pozorovat přesýpání kuliček. 

svetlicka.jpg

Malá disco koule oslovuje zrakové vnímání. Na kouli můžeme přiložit hedvábný šátek a tak ztlumit intenzitu světla. Kouli jsme dali dětem do podzimního listí a tím umocnili zážitek. Zatím co my vnímáme kontakt s listím jako obyčejnou věc, pro postižené ležící děti je to zážitek, který bez našeho zprostředkování ve svém životě nepoznají.K listí patří strom, vpravo je náš větvoň na kterém jsou jablíčka, hrušky a drak. Využili jsme nafukovací bazén.

koule-v-listi.jpgdisco.jpg