Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nikolka Tržová

p1020363.jpgPříbeh naší 6ti leté dcerky, s níž žijemev Drslavicích u Klatov, začínal tak jako skoro každý.

Těhotenství probíhalo bez komplikací a ani porod v termínu nenaznačoval, že by se Nikolka neměla vyvíjet jako zdravé dítě, bez naší intervence.
Osud tomu však chtěl jinak a do Nikolčina, potažmo našeho života
postupně vstupovaly diagnozy ACC (ageneze corpus
callosum),autismus,porucha metabolismu a nedostatek růstového
hormonu,který jí musíme každý den píchat. A tak začal kolotoč rehabilitací a terapií.
Prakticky od narození jsme cvičili Vojtovu metodu a jezdili do Jánských lázní, což Nikolce velmi pomohlo - krátce po svých 3. narozeninách začala chodit. Hůře je na tom po mentální stránce, lékařská vyšetření říkají, že je těžce mentáln postižená.Pokynům rozumí jen sporadicky, nemluví, má špatný oční kontakt. Zkoušeli jsme akupunktu kraniosakrální therterapii,hipoterapii,homeopatii...
Každá tato terapie nějakým způsobem pomohla, Nikolka se však do dnešního dne není schopna zapojit do běžného života mezi svými zdravými vrstevníky. Byla zařazena do speciální třídy v Klatovech,jejíž režim jí vyhovuje. Domníváme se však, že na její budoucí vývoj měla jednoznačně pozitivnější vliv integrace mezi děti zdravé.
Speciální třídy bohužel nemají ve svém vzdělávacím plánu vytvoření takové budoucnosti pro naše děti, která by jim umožňovala fungovat nikoli v rámci jejich možností, ale v rámci naší "zdravé" společnosti.
Protože jsme vyzkoušeli veškeré ověřené léčebné postupy v naší republice a šance na Nikolčin v budoucnu zdravý vývoj je více než mizivá, rádi bychom podstoupili léčbu u dr. Evy Augustínové v Egyptě, o níž víme, že se s postižením, které má i naše dcerka, neutkává ani poprvé, ani neúspěšně.
Nechceme přijmout za dosavadních okolností nevyhnutelný fakt, že by Nikolka jednoho dne byla svěřena do ústavní péče, neschopna vést život, od něhož ji dělí nikoli její nebo naše volba, ale handicap, jemuž jsme neměli možnost zabránit..

 

 

Příspěvky

První školní rok Nikolky

7. 8. 2013

 

Nikolka zvládla svůj první školní rok

 

Nikolka ve vodě

22. 6. 2013

 

Nikolka chce být mezi svými zdravými vrstevníky.

 

První léčba Nikolky v Egyptě

22. 6. 2013

 

Co je jiného u Nikolky po alternativní léčbě.

 

Nikolka ve škole

18. 2. 2013