Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projekt podpora rodičovských iniciativ

19. 3. 2014

 Přihlásili jsme se do projektu podpory rodičovských iniciativ, který organizuje NADACE OPEN SOCIETY FUND Praha. K 1. kulatému stolu byli pozváni zástupci školní inspekce, Ligy lidských práv a byla zde představena činnost České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.

Neděláme si iluze o naplňování rovného přístupu ke vzdělání pro všechny děti. Ale když slyšíte, co se někdy ve skutečnosti děje a jak je postupováno ze strany škol, je to prostě na žalobu o diskriminaci. Marně někdy hledáme vyšší morální principy. I v našem případě jsme slyšeli, že nemohou naše děti integrovat, protože na to neexistuje zákon a že by kvůli našim dětem musel ředitel propustit jednu z učitelek a přijmout speciálního pedagoga a to neudělá. My za to můžeme? Školy nemají speciálního pedagoga, pro naše děti nestačí pouhý učitel? Proč absolvovent pedagogické fakulty není připraven na to, aby byl schopen vzdělávat všechny děti? Slyšeli jsme snad desítků důvodů, proč naše děti nejde integrovat, ale nezazněl ani jediný důvod, proč ano. Největší starost ze strany ředitelů je, aby naše děti nerušily výuku zdravých dětí! U nás by měl ale fungovat rovný přístup škol ke všem dětem a tak nás napadá, že  my můžeme mít starost, aby zdravé děti nerušily výuku našich postižených.

Byl nám představen projekt Férová škola. Příklady dobré praxe najdete na www.mapaferovychskol.cz

Dalším častým problémem je, že jsou rodiče tlačeni do osobních asistentů, nebo aby si rodiče dopláceli asistenta pedagoga. Opět je to porušování zákona.

Náš systém není systémem, ale záleží na individualitě a vstřícnosti škol. Škola má být připravena a otevřena všem, ale kdo bude připravovat předem nějaké podmínky pro integraci, když všichni mají nedostatek financí?

My rodiče postižených dětí máme volbu.Buď si to vše necháme líbit a zjednodušíme to státu, školám ... a sobě, již tak složitý život ještě více zkomplikujeme ( dovážení dětí desítky kilometrů do speciálních škol, stacionářů, platit za něco, na co mají naše děti ze zákona právo). Druhou volbou je, že jako rodiče budeme hájit práva svých dětí ....a tím si také zkomplikujeme život.