Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše první cvičení jógy

6. 2. 2016

 

p1070658.jpg  V únoru jsme si v klubu vyzkoušeli s našimi dětmi jógu. Protože mamky samy jógu cvičí, zaujala je možnost vyzkoušet jógu pro děti se speciálními potřebami, a tak k nám přijela kamarádka Péťa z Prahy, která absolvovala kurz této jógy u lektorky Sonii, která koncept předává po celém světě pod názvem Yoga for the Special Child, YFSC.

Tato jóga má v sobě také prvky asán, jsou však přizpůsobeny tak, aby se v nich děti cítily pohodlně a sebejistě. Obsahuje prvky masážní i práce s dechem (tu může odvádět buď samo dítě, nebo terapeut). Takto popsány v kostce obsahují několik desítek různých alternativ a je na individuálním zhodnocení školeného terapeuta, jaký prvek v dané chvíli zvolí.

V YFSC je možné pracovat jak s dětmi s Downovým syndromem, tak poruchami autistického spektra, chování, pozornosti, kombinovaným postižením. Výjimkou nejsou ani těžké formy autismu. Nedává nám žádná fyzická omezení - účastnit se jí mohou lidé s širokou škálou pohybových problémů.

A jak reagovaly naše děti?

Po skončení jógy Eliška V. houkala, a když se s ní znovu začalo cvičit, přestala. Adélka krásně spolupracovala, dávala najevo velkou radost a to, že si pohyb užívá. Na druhé lekci se převalovala a krásně držela i složitější asány. Prý byla nezvykle divoká i doma. Jiřík s Filípkem cvičitelku napodobovali, poslouchali ji, cvičení je zaujalo, možná také proto, že celou dobu neslyšeli od terapeuta, že jim něco nejde a ničeho nedosáhnou, naopak byli chváleni a podporováni.  

Fyzioterapie dětem neustále nastavuje zrcadlo a říká, jak by to mělo být správně. Jóga pracuje s tím, co dovedou. Čím více pozitivních reakcí na své dovednosti dítě dostane, tím silnější bude mít motivaci pohnout se vpřed. Platí to stejně u dětí "postižených", jako u těch zdravých.

Čím déle a častěji se józe věnujete, tím vědomější jste si sami sebe. Za vše mluví reakce dětí s autismem, které při józe najednou zpozorní, komunikují a dokonce naváží, třeba jen na okamžik, oční kontakt. 
To všechno jsou střípky, malé, ale jisté krůčky na cestě k našim dětem - jóga není jen cvičení, v jejich případě je to příležitost, jak se s nimi dorozumět, jak spolu komunikovat bez ohledu na diagnózu a jak dát jakémukoli dítěti možnost, aby se cítilo svobodně ve svém těle.

joga9.jpgp1070665.jpgp1070681.jpg