Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní víkend s muzikoterapií V.

14. 1. 2017

 

pb270184.jpg  Na víkend s muzikoterapií se nám sešly rodiny napříč Plzeňským krajem první adventní neděli. Tento čas jsme zvolili záměrně, abychom si užili nejen podzimního tématu, ale i čertovského ducha a Vánoc. Doprovázely nás tóny šamanských bubnů, koshi zvonkoher, rotujících vln, deštného sloupu.

 

Z pytle vyskákalo hodně plyšových čertů a my jsme zpívali, že se čerta nebojíme. Hezky si ho pochováme, ale čerti v pekle dovádějí  a pak se dokonce  žení. Mají čertí hostinu na které všechno snědí a pak světe div se, narodí se čertí mimino. A malý čertík mluvil a každému řekl, že ho má rád. Čerti byli oblíbení a mohli jsme je zařadit do každého terapeutického bloku a děti byly vždy nadšené.

Do klubu jsme si pořídili malé rotující vlny a muzikoterapeutka p.Mgr. Dana Pšeničková přivezla své velké. Tóny vln dohromady byl nádherný relaxační zážitek. Dětem asistujeme s držením paličky, ale ony pak již samy hrají podle svého. Pokud to samy nedokáží, opakujeme pohyb rukou a pak cítíme náznak jejich vědomého pohybu . Každý chtěl i když to nedokáže říci, aby vlny hrály.

K podzimu patří úroda jablíček a tak jsme si jablíčko ukázali, hmatem zjistili tvar, povrch, čichem  vůni, ale také jsme zapojili chuťové buňky a ochutnali ho. Poznávaly jsme rozdíly mezi jablíčkem plastovým- jaké je lehké, nevoní a skutečným-jaké je těžké a voní. Jablíčka jsme si při známé písničce kouleli.

pb261544.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Za pomocí písničky a obrázků jsme dětem ukazovali emoce. Jak vypadá obličej, který se směje, pláče nebo je smutný. I my jsme dělali veselé a smutné obličeje. Který nám asi šel lépe ? A jak nás vidí nejčastěji naše děti? 

pb270102.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Poznali jsme nový muzikoterapeutický nástroj- deštný sloup, který je ručně vyroben a obsahuje tisíce laděných bambusových jehliček a směs přírodních semen. Při zvuku deštných kapek zpozorněl každý i bez upozornění na nástroj, protože je zdrojem přírodních harmonizačních frekvencí. Určitě si tento unikátní nástroj do klubu pořídíme.

pb270142.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Společně si užíváme i chvíle oddechu, kdy nepracujeme. Vždy na muzikoterapii zavítá nová rodina a my máme nové kamarády.

pb261575.jpg

 

 

 

 

 

 

To je jen malá ukázka z toho, co všechno v terapeutických blocích děláme. Něco je vždy nové, ale i témata opakujeme. Pozorujeme, jak děti při opakování reagují, jak se zapojují. Navzájem si sdělujeme postřehy. Děkujeme všem a především terapeutce Mgr. Daně Pšeničkové, že zažíváme krásné společné víkendy s muzikoterapií.