Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunitní plánování a naše sdružení

10. 9. 2013

 

p9060014.jpg

Naše sdružení kontaktovalo a následně se sešlo s p.T.Eberlovou, která mapuje a pro městský úřad zpracuje poskytované, ale i potřebné sociální služby na Klatovsku.

 Posláním komunitního plánování sociálních služeb je zajišťování dostupnosti sociálních služeb. Prakticky se jedná o zjištění stavu poskytování sociálních služeb v dané lokalitě a zároveň potřeb, které nejsou naplněny. Srovnáním těchto dvou základních parametrů a v souladu s množstvím finančních prostředků, které obec na sociální služby vynakládá, vzniká v procesu vzájemných konzultací komunitní plán, který je konsenzem mezi tím, co je možné a tím, co je označené za potřebné či prioritní. Součástí procesu je je také sledování toho, nakolik je komunitní plán naplňován nebo v kterých oblastech je nutné navržený způsob řešení změnit.

 Naše sdružení pozvalo na setkání další zástupce rodin a byla zde zastoupena celá věková kategorie postižených. Od 1 roku do 35 let. 3,5 hodiny jsme mluvili o tom, co nám rodinám s postiženými dětmi chybí ze sociálních a zdravotních služeb u nás v Klatovech. Co tu máme, to bylo řečeno velmi rychle. Funguje nám jen terénní sociální služba rané péče, která nám poskytuje konzultaci  1x za 3 měsíce do 7 let dítěte a  dospělí mohou využívat denní stacionář.To je vše. Bohužel zde nemáme ani kvalitní rehabilitační péči. Za rehabilitací dojíždíme do Prahy, Českých Budějovic, Ostravy, Sušice.

 Náš optimismus docela klesl, když jsme vše shrnuli a otázka, zda se najde poskytovatel sociálních služeb pro naše děti, zůstala nezodpovězena. Stávající poskytovatelé sociálních služeb pro dospělé mají v dnešní době finanční problémy, které nejspíše zabrání rozšíření jejich působnosti. A noví poskytovatelé???

 Snažíme si pomáhat navzájem, ale to bohužel nestačí. A když někomu pomáhám, je to na úkor své rodiny...A tak se snažíme zapojit do komunitního plánování a hledat společné řešení  " sociálních služeb pro rodiny s postiženými dětmi ".

p9060015.jpg