Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eliška Vachtlová

 

Narozena: 28.6.2007

Rodiče: Karel a Danaobr_ev1.jpg

Sourozenci: Kája,Tomáš

 

 Eliška, která žije se svou rodinou v Tupadlech u Klatov, neměla vstup do života jednoduchý.

 Kvůli nedostatku kyslíku při porodu(část jeho dokumentace se přitom záhadně ztratila..)došlo k těžkému poškození mozku. V důsledku zmizení dokumentace jsme tak neměli dostatečnou možnost zjistit, proč se nám po bezproblémovém, zdravém těhotenství narodila tak těžce postižená holčička.

 Elišce je dnes 5,5 roku. Velmi ji limituje těžké poškození zraku a sluchu. Je ležící, sama se nepřevalí a sedí jen zafixovaná ve speciální židli.Polykat začala až ve dvou letech po intenzivní orofaciální stimulaci.Mezi její diagnózy patří i epilepsie, která byla donedávna nekompenzovaná. Zejména právě ta Elišku brzdila a neumožnovala ani stoprocentní rehabilitaci, kterou její fyzický stav vyžadoval, vyzkoušeli jsme dosud různé cesty, jak dceři pomoci.

 Zkusili jsme homeopatii, kraniosakrální terapii, kineziologii, synergické masáže, akupunkturu, energické působení Reiki a Recconection. Absolvovali několikrát lázeňský pobyt.

 Cvičíme Vojtovu metodu, Bobath koncept. Denně provádíme canisterapii s labradorem Ozzym, masáže a bazální, zrakovou, sluchovou a orofaciální stimulaci. Cvičíme v závěsném zařízení, v kterém si Eliška zvyká na polohu na čtyřech končetinách.

 Od narození spolupracujeme s terénní sociální službou Ranná péče Plzeň.

  K zásadnímu zlepšení Eliščina zdravotního stavu došlo při alternativní léčbě Dr.Augustinové v Egyptě.Tato léčba jako jediná zviditelnila naše naděje.

  Po první léčbě na jaře 2012 Elišce výrazně ustoupila celotělová spasticita(křečovité napětí svalů), důsledkem které měla levou nožičku o 3 cm kratší-po léčbě je rozdíl minimální. Pasivně dokážeme rotovat ve všech kloubech, což před léčbou kvůli spazmům nebylo možné. Úspěch léčby se zviditelnil také na EEG,kde před léčbou byla popisována nepřetržitá epileptická aktivita, v jejímž důsledku Eliška trpěla neustálým škubáním hlavy nebo celého těla. Tři měsíce po začátku léčby tato aktivita vymizela.

 Po druhé léčbě na podzim 2012 došlo k opětovnému zlepšení. Eliška je vnímavější a úplně jiná. Reaguje na náš hlas. Zlepšil se stav očí, sleduje nás a vyžaduje naši přítomnost a pozornost. Za největší přínos po fyzické stránce považujeme znatelné zmírnění luxace kyčlí, které bylo pro Elišku už velmi bolestivé. Plakala bolestí nejen ve dne při pohybu, ale i v noci v klidu. Začínáme pozorovat snahu o pohyb.

  V rámci terapií dostupných v Česku nemá Eli prakticky možnost posunout se dál. Protože však vidíme změny po léčbě v Egyptě, která nám jako jediná dala naději na progres Eliščina stavu, hodláme v této terapii pokračovat. V návaznosti bychom rádi zkusili intenzivní, speciální rehabilitační pobyt v Adeli medical centru v Piešťanech, o němž doufáme, že Elišce pomůže k dalšímu rozvinutí jejích schopností.

 Od září 2012 je Eliška integrovaná do školky. Čas ukazuje, jak byl tento krok prospěšný nejen po sociální, ale i mentální stránce.Je vidět, že se Eli mezi dětmi líbí. Je spokojená, vnímá je a reaguje.

  Při rozsahu jejího mozkového poškození je pro nás každé zlepšení zázrakem. Eliška je naše holčička, kterou jsme si přáli a stojí za to, s ní jít dál. 

 

obr_ev2.jpg                                     obr_ev4.jpg

                                                                   obr_ev3.jpg            

 

 

 

Příspěvky

Cyklovozík KOZLÍK

27. 7. 2013

 

Eliška a její cyklovozík

 

Rehabilitační pobyt v ARPIDĚ Českých Budějovicích

10. 6. 2013

 

Něco o ARPIDĚ.

 

Třetí léčba v Egyptě

25. 5. 2013

 

Co je nového u Elišky po třetí léčbě.

 

Přišli k nám koledníci

9. 4. 2013

 

Cvičíme Bobath koncept

11. 3. 2013

 

Ukázka cvičení dle Bobath konceptu

 

Eliška v Klatovském deníku 17.11.2012

29. 1. 2013